Toelaatbare spanningen staal en PE bij HDD’s

door | 24 oktober 2024

Regelmatig krijgen wij boorplannen ter beoordeling waarbij blijkt dat de berekening van de toelaatbare spanningen onjuist zijn. In de NEN-normen wordt onderscheid gemaakt in vereenvoudigde (gestyleerde) sterkteberekeningen zoals ons programma Sigma of uitgebreide sterkteberekeningen zoals PLE4Win. Bij het intrekken van een stalen leiding is de toelaatbare spanning bij staal maximaal 0,8 x de rekgrens, dus stel staal met rekgrens van 245 N/mm2, dan is 196 N/mm2 toelaatbaar. Bij PE100 is dat gelijk aan de MRS waarde, dus 10 N/mm2. Deze toelaatbare spanningen zijn altijd van toepassing, zowel bij vereenvoudigde als uitgebreide sterkteberekeningen.

In de eindsituatie wanneer de leiding in bedrijf genomen wordt bedraagt de toelaatbare spanning bij programma’s zoals Sigma voor staal ook 80% van de rekgrens. Met hogere toelaatbare spanningen mag alleen gerekend worden indien een programma zoals PLE4Win wordt gebruikt. Voor PE100 geldt dan een toelaatbare spanning van 8,0 N/mm2. Zie de presentatie.

Ik had hier al eerder een presentatie over gepubliceerd maar kreeg er nogal wat vragen over. Vandaar een iets aangepaste presentatie en wat extra toelichting.