40 jaar geleden…

door | 24 juni 2023

De tijd gaat snel. Het is inmiddels 40 jaar geleden dat ik begonnen ben met programmeren. De basis van het huidige programma Sigma werd in 1983 gelegd tijdens mijn studie aan de avond HTS in Amsterdam. In die tijd stonden er circa 10 computers op de HTS. Het programmeren ging toen met GW Basic. In 1986 werd het programma PLC gelanceerd. “PLC” stond voor Pijpleidingcode. Dit programma werd verspreid via diskettes. Een heel gedoe was dat. Kopieën maken, stikkers erop, in verzendhoesjes stoppen enz.
Na enkele jaren verscheen Windows. Het programma is toen volledig opnieuw geschreven. Omdat het altijd gaat om het berekenen van spanningen (Sigma) en het optellen van spanningen (Sigma-teken = som in spreadsheets) is destijds gekozen voor de naam Sigma.

Na de zomer verwachten we Sigma 2023 te lanceren. De verzendhoesjes zijn verdwenen, klanten kunnen het programma downloaden. Makkelijker kan het niet. Maar de intentie is na 40 jaar nog steeds hetzelfde. Klanten een rekentool bieden (want dat is het programma) waarmee eenvoudig berekeningen gemaakt kunnen worden en waarvan de printuitvoeren transparant zijn.

Uitgangspunt is en blijft dat klanten met een rekenmachine de hele berekening moet kunnen na rekenen. Zo kan de gebruiker altijd zien waar een bepaalde parameter in een berekening wordt gebruikt. We gaan verder op de ingeslagen weg en hopen gebruikers van onze software nog vele jaren tevreden te stellen.