Tools om Sigma bestanden te generen en in te lezen

door | 15 juni 2023

Met het programma Sigma kunnen boorprofielen van horizontaal gestuurde boringen of boogboringen worden berekend. Dergelijke profielen zijn vaak gemaakt in AutoCAD. Wij hebben een tool (SigmaCAD) waarmee DWG bestanden kunnen worden geopend en de gebruiker kan door selectie van hart boring, maaiveld en de grondwaterstand een Sigma bestand aanmaken wat vervolgens als basis dient voor de berekening(en). deze inleestool is kosteloos te downloaden via de website schrijvers.nl.

Er zijn ook tools waarmee boorprofielen in AutoCAD gemaakt kunnen worden. Een van de deze tools is DrillControl. Maar er is ook het programma HDD design, dit is ook geschikt voor het tekenen van Horizontaal Gestuurde Boringen (Horizontal Directional Drilling; HDD). Met deze app is het mogelijk om professionele boringen te tekenen als leidraad voor de boormeester of om vergunningen te verkrijgen. HDD design bestaat uit meerdere tabs waarbij elke tab zijn eigen functionaliteit heeft. Door de combinatie van deze verschillende functies is het mogelijk om een nette en complete tekening te maken waarbij met alle belangrijke disciplines rekening wordt gehouden. De stappen zijn bovenaanzicht bepalen, maaiveld tekenen, KLIC intekenen, zijaanzicht maken. Deze stappen kunnen door elkaar heen gebruikt worden. Alleen voordat je het zijaanzicht kan tekenen is er al wel een maaiveld benodigd.

De gemaakte boortekening kan 1 op 1 worden ingelezen in het programma Sigma van Adviesbureau Schrijvers b.v. Hierdoor kan de gebruiker in enkele klikken zijn ontwerp berekenen volgens de NEN 3650 / NEN 3651. Aan het eind van deze handleiding worden enkele screenshots van het programma Sigma getoond om een en ander te verduidelijken. Meer informatie over het programma Sigma is te vinden op de website van Adviesbureau Schrijvers: https://schrijvers.nl/ , via de mail: info@schrijvers.nl of telefonisch: 06-20427834.

Wij zijn in overleg met de leverancier van DrillControl. Wij verwachten dat wij eind van dit jaar ook deze tekeningen in Sigma kunnen inlezen. Er zijn dan dus drie opties: SigmaCAD gebruiken om DWG-bestanden te openen en om te zetten in Sigma of een van deze twee “tekentools” gebruiken om gegevens uit de DWG direct in Sigma te importeren. Instructies/voorbeelden HDD Design